Naszym celem jest propagowanie rolnictwa ekologicznego, które zapewnia:
- wysoką jakość produkowanej żywności
- trwałą żyzność gleby
- lepszą zdrowotność zwierząt
Rolnictwo ekologiczne to przede wszystkim:
- zrównoważona produkcja roślinna i zwierzęca w obrębie gospodarstwa
- aktywizacja przyrodniczych mechanizmów produkcyjnych
- stosowanie naturalnych, nieprzetworzonych przemysłowo środków
- wykluczenie syntetycznych nawozów i pestycydów
Zasady gospodarowania w rolnictwie ekologicznym posiadają status prawny wynikający z obowiązującej w Polsce ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym oraz innych przepisów UE, a ich przestrzeganie w trakcie produkcji jest kontrolowane przez niezależne jednostki certyfikujące.
|
|
System kontroli i certyfikacji oparty jest na prywatnych jednostkach certyfikujących, akredytowanych w Polskim Centrum Akredytacji zgodnie z normą PN/EN 45011 i nadzorowanych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Na naszej stronie można znaleźć m.in. informacje na temat:

Image: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net |
|
|